Welkom bij Stichting Bachcantate Bergen

Podium voor jonge musici

Op zaterdagavond 15 juni 2024 is er een concert in de Dorpskerk van Schoorl. Dit jaar kiezen wij er voor om jonge musici een podium te geven. Wij zijn zeer verheugd dat het Fontanakwartet optreedt samen met zangeres  Madalena Massano.                          

Het concert begint om 20.00 uur. In de pauze is er koffie, thee of een sapje. ( inbegrepen in de entreeprijs)     

Zij spelen muziek van Britten, Mendelssohn en J.S. Bach  .                 

 

U kunt zich opgeven op het emailadres: secretariaat@bachcantatebergen.nl    o.v.v concert juni 2024           kosten: € 20 , vrienden van de Stichting en  jongeren tot 30 jaar € 15.

https://www.fontanakwartet.nl/

 

Fontanakwartet

 

 

Zingen met Bach,  

een terugblik

 

 

Op zondag 3 maart j. l. zongen we in het sfeervolle kerkje van Schoorl de prachtige muziek van Bach en Mendelssohn. Zoals elk jaar organiseren wij een workshop voor zangers waarin natuurlijk Bach centraal staat. 

Met een flinke groep van 25 vrouwen en 12 mannen begonnen we met opstellen en inzingen, even wennen aan de ruimte en aan elkaar. Op het programma stond niet voor niets de muziek van Felix Mendelssohn. Zonder hem hadden wij hoogstwaarschijnlijk niet onze mooie Mattheüstraditie in Nederland gehad. Hij heeft in 1829 de Passie van Bach herontdekt en uitgevoerd. De Bach-revival kon beginnen! We zongen een deel uit het Motet van Mendelssohn opus 69 nr. 2 ‘Jauchzet der Welt’, de tekst is uit Psalm 100 en Bach zou trots zijn geweest: een rustige gaande fuga met contrapunt die door alle stemmen heen beweegt. ‘Denn der Herr is freundlich’ klinkt in totaal vier keer, eerst laag in de alt en tenor maar de derde keer stralend in de sopraanpartij. Al snel klonk er een koor in plaats van een groep zangers, iedereen zette zijn beste beentje voor en ondersteunde waar nodig de ander. 

Omdat het dit jaar 300 jaar geleden is dat de eerste uitvoering van de Johannes Passie plaats vond, zongen we ook een koraal en het slotkoor daar uit. Dat laatste is zeer bekend en geliefd en dus ook heel fijn om te zingen op een zondagmiddag in maart. Als we de muziek van Bach samen zingen, werken we ook meteen aan onze zangtechniek. De tips als “grote mond”, “zing klinkers” en “hoofd recht” maar vooral ook het luisteren naar elkaar helpen de klank en de zuiverheid, zodat iedereen naar huis gaat met misschien een nieuw inzicht of tip maar in ieder geval met het heerlijke gevoel van samen zingen.

Aan het eind van de middag gaan dan de deuren van de kerk open en verwelkomen we het publiek om een kleine presentatie te geven waarna iedereen huiswaarts keert. Misschien tot volgend jaar?!

 

Ellen Verburgt



Workshop 2024, de finale

 

 

Bestuur

 

Het bestuur van de Stichting heeft 3 nieuwe leden en daar zijn wij heel blij mee.

Paul de Jong is onze nieuwe voorzitter. Hij en Izaak Korpershoek, onze nieuwe penningmeester, zijn al jaren actief in de muziekwereld in Den Helder als zanger en bestuurder.  En voor de PR zaken komt Henk van Oort ons bestuur versterken. Hij komt uit Bergen en heeft veel ervaring met de PR voor de cultuur in Bergen.

Wij danken Gerrit Paarlberg, Theo Zoon en            Bart Bruins Slot voor hun jarenlange inzet.

Wij hebben  sfeervol afscheid genomen van deze 3 bestuursleden.

 

 

 

Ruïnekerk 5 november  2023

 

, Channa Malkin,Evan Buttar, Mike Fentross

workshop 'Zingen met Bach 2023'


 

Kaarten bestellen

Ga naar Kaarten

 

Vriend worden?

Ga naar Vrienden

Ellen Verburgt, dirigent Bachcantate Bergen.